Rakkaat lukijani,

Olen höyrähtänyt. Viime viikot voidaan kirjata historiaa, koska ne ovat höyrähtämiseni alkumetrit. En osaa vielä sanoa, onko höyrähtyneisyyteni kroonista laatua, vaiko pelkästään hetken pikahöyrähdys. Toivon ensimmäistä vaihtoehtoa ja olen sen asettanut myös tavoitteekseni. Mietitte varmaan, mistä tuuli nyt puhaltelee vai puhalteleeko se enää mistään. Kerrottakoon, että olen lähtenyt tutustumaan ihmisen hyvinvoinnin alkulähteille, ravitsemukseen. Olet sitä mitä syöt ja niin edespäin.

Höyrähtäneisyyteni taustalla on monia eri tekijöitä. Niille yhteistä on se, että haluan voida hyvin. Haluan voida paremmin. Haluan olla tarmokas, tuntea itseni voimakkaaksi ja virkeäksi. En halua turruttaa kehoani lääkkeillä, vaikka pilleripurkista usein ajatellaan avun tulevan asiaan jos neljänteenkin. Toki, lääkkeillä on paikkansa elämässä, mutta niiden käyttöä kannattaa miettiä ja sitä, onko niille olemassa vaihtoehtoja. Onko olemassa keinoja, joilla ihmistä voi tukea ja auttaa sen kehon omista voimavaroista liikkeelle lähtien?

Jääkaappini sisältö on muuttunut lyhyessä ajassa radikaalisti. Myös ostokäyttäytymiseni on kokenut saman kohtalon. Ennen raahauduin kauppaan ja nappasin ostoskorin käsivarteen. Tein totutut ostokset ja samat tuotteet osasivat jo lähes hypätä koriini kunhan vain kuljin hyllyjen ohitse. Asiointi kaupassa oli ohi muutamassa minuutissa. Olin aneeminen ruuankäyttäjä, menin siitä mistä aita oli matalin ja keittelin aina kahvia, kun elämä alkoi nyppiä. Hyppäsin kuitenkin kehästä ulos ja siirryin mielestäni valistuneeksi kuluttajaksi. Etsin kaupoista nykyään ne hyllyt, joita ennen en ollut huomannutkaan. Ja niissä pienissä nurkissa, hyllyjen päissä ovat hyvinvoinnin ystävän todelliset aarteet: luomutuotteet! Ja täysjyvätuotteet ja muut puhtaan luonnon tuotteet! Ostoksilla käyminen on lähes salapoliisityötä, kun tarkkailen tuoteselosteita ja etsin luomutuotteita (joita on muuten hävyttömän vähän monissa kaupoissa!). Nyt kaupassa vierähtää tovi jos toinenkin ja ostoskorini sisältö on täynnä tarkkaan valittuja tuotteita. Lisäksi olen laajentanut marjastusta ja lisännyt pakkaseen mustikoiden, mansikoiden ja vadelmien joukkoon myös herukoita ja puolukoita sekä kerännyt talteen oman kasvimaan persiljat, porkkanat, punajuuret, perunat ja salaatit. Ensi vuonna kasvimaa tulee toivottavasti pullistelemaan vielä enemmän ihanista lähiruokatuotteista ja viiletän metsissä marjajahdissa erittäin suurella todennäköisyydellä.

Oletko koskaan miettinyt, että ihminen hakee hyvinvointiinsa poppakonsteja ties mistä planeetoiden välisistä tieteistä, kun asian ydin voi olla hyvinkin arkipäiväisessä elämässä? Ruuassa ja ihmisen kehon toiminnassa. Kannattaa miettiä, mitä suuhunsa laittaa. Jos esimerkiksi olet laittamassa suuhusi ulkomaista tomaattia, mieti mistä se tulee. Ajattele, että kyseinen kauniin punainen tomaatti on viljelty useimmissa ulkomaissa hermomyrkyillä. Mieti ruuan alkuperää, miten se käsitellään, sen säilyvyyttä ja mitä vaiheita se käy lävitse ennen kuin on edessäsi ruokapöydässä. Tiesitkö, että pienessä 200 gramman jogurttipurkissa voi olla 13 sokeripalaa? Ja rasvattomassa jogurtissa sokeria vasta onkin ja keinotekoisia makeutusaineita. Tiesitkö, että rasvaton maito sisältää väriaineita, jotta siihen saadaan vähän väriä? Ja että normaalit banaanit viljellään hyönteismyrkyillä, jotka imeytyvät hedelmän kuoren läpi? Ja että kahvi vapauttaa elimistössä stressihormoneita? Ja että kalsiumin saannista ei ole mitään hyötyä, jos elimistön D-vitamiinitaso ei ole riittävä. D-vitamiinin puutteisen on turha litkuttaa maitoa, sillä keho ottaa silloin kalkin luusta. Vai ihmetteletkö miksi maassamme sairastetaan osteoporoosia yllin kyllin ja silti litkitään maitoa varmasti eniten maailmassa! Esimerkkejä löytyy vaikka kuinka paljon ja asia on niin mielenkiintoinen, että olen siihen perehtynyt suurella innolla. Lisäksi asia on erittäin tärkeä.

Jääkaappini sisältö ei ole höyrähtämiseni myötä vähentynyt, vaan päinvastoin. Nyt sieltä löytyy monenlaisia tuotteita ja uusia kokeiluja. Ja olen löytänyt taas sisäisen kokkini ja alkanut käyttää luovuutta ruuanlaitossa. Se ei itse asiassa vaadi paljoa, viitseliäisyyttä kyllä hieman. Jos mietit, mitä lompakko tykkää kalliimpien luomu ym. tuotteiden ostamisesta, niin ei se hätähuutoja vielä ole kiljunut. Katselin yksi päivä hienoja syyssaappaita kenkäkaupassa ja päätin, että laitan senkin 59 euroa ruokavaliopanostukseeni. Valintojen maailma, minkä kukin kokee tärkeäksi :) Kun hymyssä suin nautin kokkailujen ja ostosreissujen antimia, tuli eräs päivä mieleeni yksi asia...että nyt vähän harmittaa niiden miesten puolesta, jotka ovat elämässä lähteneet kulkemaan kanssani eri reittiä. Olen nimittäin lisäksi innostunut myös siivoamisesta! ;D

Tässä täysjyväpastaa tomaatti-jauhelihakastikeella, raejuustoa, persiljaa omasta maasta, sokeroimatonta puolukkasurvosta itse poimituista marjoista, täysmaitoa suoraan tilalta sekä kotimaista tuorekurkkua ja tomaattia ja oman maan salaattia.

Tässä itse tehtyä täysjyväriisi-jauheliha-perunalaatikkoa, raejuustoa, oman maan persiljaa, sokeroimatonta puolukkasurvosta itse poimituista marjoista, kotimaista tuorekurkkua ja tomaattia, itse tehtyjä spelttivehnäsämpylöitä, voita, palvilihasiivuja ja täysmaitoa suoraan tilalta.

Lopputoteamus: olen positiivisesti höyrähtänyt. :)